Το Φθινόπωρο δεν φέρνει μόνο βροχές αλλά και τα πρώτα κρούσματα της γρίπης και κρυολογήματος. Ειδικά οι γονείς αυτή τη περίοδο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς τα ΠΑΙΔΙΑ δεν αποτελούν μόνο μια από τις πλέον ασθενέστερες ομάδες όσον αφορά τη γρίπη και τα κρυολογήματα αλλά ευθύνονται και σε μεγάλο βαθμό για την μετάδοση και εξάπλωση του φαινομένου.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα σημειώνεται σημαντική άνοδος στα κρούσματα γρίπης σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά όπως και μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που έχουν πεθάνει από τη γρίπη και κρυολογήματα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, χάρη στη σύγχρονη ιατρική και τη φροντίδα των γονειών, τα παιδιά καταφέρνουν να αναρρώσουν χωρίς δυσάρεστες συνέπειες, η ταλαιπωρία που βιώνει τόσο το παιδί όσο και οι γονείς είναι αρκετές.
Ειδικά το χειμώνα που τα παιδιά είναι αναγκασμένα να περνάνε πολλές ώρες μέσα σε κλειστούς χώρους (σπίτι, σχολείο, παιδότοπος κ.α.) η γρίπη και το κρυολόγημα αποτελούν καθημερινή έγνοια των γονειών.
Για να αποτρέψετε το παιδί σας να αρρωστήσει ή να κολλήσει γρίπη ή κάποιο άλλο κρυολόγημα μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής tips που δίνουν οι ειδικοί:
Το πλύσιμο των χεριών είναι αποδεδειγμένη μέθοδος για την εξάλειψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας πως να πλένει σωστά τα χέρια του. Το να βάζει απλώς τα χέρια κάτω από το νερό δεν επαρκεί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους πριν το φαγητό και όποτε τα χέρια του είναι βρώμικα. Το σωστό πλύσιμο των χεριών να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα (ή όσο του παίρνει για να πει το τραγούδι των γεννεθλίων) και το παιδί πρέπει να μάθει να σκουπίζει τα χέρια του με το χαρτί και στη συνέχει να κλίνει και τη βρύση με αυτό, πετόντας το κατευθείαν στα σκουπίδια και αποφεύγοντας να αγγίξει το πόμωλο της πόρτας βγαίνοντας (μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα του αντ' αυτού).
Τα αντισυπτικά τζελ είναι αποτελεσματικά αλλά ταυτόχρονα ενέχουν και τον κίνδυνο το παιδί να μολυνθεί από τα συστατικά αλκοόλ που περιέχουν αυτά τα τζελ βάζοντας τα χέρια στο στόμα ή τα μάτια τους πριν στεγνώσει το τζελ επειδή ίσως δεν έτριψαν καλά τα χεράκια τους.
Εάν το παιδάκι σας είναι άρρωστο κρατήστε το στο σπίτι και αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο, το φροντιστήριο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, έτσι ώστε να αποφύγετε να εξαπλωθεί η γρίπη και σε άλλα παιδιά, καθώς αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του να ξανακολλήσει το παιδί και να κλίσει πιο γρήγορα αυτός οφαύλος κύκλος.
Ακόμη αποφύγετε να προσκαλείτε άλλα παιδιά όταν το παιδάκι σας είναι άρρωστο ή έχει μόλις αναρρώσει (μετακινείστε γενέθλια πάρτυ, γιορτές ή ραντεβού για παιχνίδι) και κρατείστε το σε "καραντίνα" σε ένα δωμάτιο όσο είναι άρρωστο ειδικά εάν έχετε και άλλο παιδί στο σπίτι.
Είναι σημαντικό επίσης να επισκευτείται τον παιδίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια και να ρωτήσετε σχετικά με το αν θα ήταν φρόνιμο να κάνει το παιδί σας το εμβόλιο της γρίπης (που βγαίνει κάθε χρόνο). Αν και το να σπεύδετε στο γιατρό με το παραμικρό βήξιμο ή φτέρνισμα δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό (τόσο για την ψυχική σας υγεία όσο και για την τσέπη σας) εάν νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά ή θέλετε απλώς να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποια μόλυνση καλό είναι να εμπιστευθείτε το ένστικτο σας καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός της θνησιμότητας σε παιδιά λόγω γρύπης ή κρυολογήματος.
Μάθετε στο παιδί σας να αποφεύγει άτομα και άλλα παιδά που βήχουν ή φτερνίζονται και να καλύπτουν το πρόσωπο τους σε περίπτωσει που κάποιος βήξει ή φτερνιστεί προς το μέρος τους. Επίσης χρειάζεται να του μάθετε πως να βήχει και να φτερνίζεται σωστά.
Τα μικρόβια μπορούν να εκτοξευτούν μέχρι και 6 μέτρα μακριά με ένα απλό φτέρνισμα ή βήξιμο!!!
Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι το να βάζεις το χέρι στο στόμα είναι το σωστό και αποτρέπει την εξάπλωση των μικροβίων στο χώρο, η σωστότερη πρακτική είναι να σκύβεις το κεφάλι και να βήχεις στον αγκώνα σου καθώς εάν βήξει το παιδί μέσα στο χεράκι του μπορεί μετά να πιάσει κάποια επιφάνεια και να μεταφέρει έτσι τα μικρόβια και να εξαπλώσει τη γρίπη.
Προσπαθείστε να του επιστήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες (φρούτα, λαχανικά, γάλα, νερό κ.α.) και να το παρακινείτε να ακολουθίσει κάποιο άθλημα ή εξωτερική δραστηριότητα έτσι ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ακολούθως και η τήρηση ενός καλού προγράμματος ύπνου (τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου για παιδιά και 12 για νήπια αντίσοιχα) μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στην καλή υγεία του παιδιού.
Αποφύγετε τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους (όσο είναι δυνατόν το χειμώνα).
Συνηθείστε να τους επισημαίνεται να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπο τους με τα χέρια τους και ειδικά την Τ-ζώνη που περιλαμβάνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
Τοποθετείστε αφυγραντήρα στο σπίτι καθώς φαίνεται να βοηθά στην εξάλειψη ιών της γρίπης, λόγω του ότι τέτοια μικρόβια ακμάζουν και επιβιώνουν περισσότερο σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία (εξού και το ότι τα κρούσματα γρύπης είναι πιο συχνά το χειμώνα που το επίπεδο υγρασία είναι χαμηλό στους εσωτερικούς χώρους).
Σε περίπτωση που το παιδί έχει κολλήσει γρύπη ή κρυολόγημα θα πρέπει να ξεκουράζεται στο κρεβάτι και να του χορηγούνται πολλά υγρά (νερό, χυμός, τσάι κ.α.). Μερικές καλές "συνταγές" για τη θεραπεία του κρυολογήματος είναι το μέλι (μια κουταλιά καταπραϋνει από το βήχα), η χρήση αφυγραντήρα/ εξατμιστή, οι κομπρέσες. Τα αντιπυρετικά (Tylenol - ακεταμινοφαίνη, Advil ή Motrin - ιβουπροφαίνη) μπορούν επίσης να βοηθήσουν αλλά καλό θα είναι να αποφεύγετε την ασπιρίνη καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Reye σε παιδιά με ιογενή νόσο. Μπορείτε ακόμη να συνταγογραφίσετε και αντιιικά φάρμακα εντός των πρώτων 48 ωρών για να συντομεύσετε τα συμπτώματα, τη μεταδοτικότητα αλλά και τη διάρκεια ανάρρωσης, κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας.
Παρακολούθησε πως αντοποκρίνεται στο πυρετό. Εάν χορηγηθεί στο παιδί κάποιο παυσίπονο ή αντιπυρετικό και πέσει ο πυρετός αλλά το παιδί συνεχίζει να μην έχει διάθεση, να είναι κατατονικό και κουρασμένο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο σας.
Ειδικά σε περίπτωση που έχετε μωράκι είναι σημαντικό να αποθαρρύνετε τις επισκέψεις στο σπίτι από ξένους που θέλουν να δουν το μωρό. Προσπαθείστε εάν μπορείτε να θηλάσετε, να χρησιμοποιείτε μάρσιπο για τις εξορμίσεις σας και αναδείξτε την υποχόνδρια πλευρά σας! Το αντισιπτικό είναι ο νέος σας φίλος!
Τέλος, αν και μπορεί να ακουστεί ανορθόδοξο οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να "κανακεύουν" το άρρωστο παιδάκι τους, σκουπίζοντας μυτούλες και κρατώντας το αγκαλιά καθώς ενδέχεται ειδικά εάν έχετε και άλλο παιδάκι να περάσετε άθελα σας τα μικρόβια σε αυτό.
Ακόμη, επειδή τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν έως και 8 ώρες σε μία επιφάνεια είναι σημαντικό οι γονείς να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης στο ελάχιστο, πλένοντας συχνά τα χέρια, χρησιμοποιώντας οικιακό απολυμαντικό για να καθαρίσετε επιφάνειες και αντικείμενα που άγγιξε το άρρωστο παιδάκι (παιχνίδια, λαβές, τραπέζια, τηλεκοντρόλ κ.α.) χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με σαπούνι ή κάποιο άλλο αντιβακτηριδιακό καθαριστικό προϊόν (π.χ. Detoll).
Του αρθογράφου
Πώς θα ξεχωρίσετε το πότε ο βήχας είναι κάτι ανησυχητικό για το παιδί σας.
Πολλά τροπικά ή εξωτικά φυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν καταποθούν και αυτά που δεν είναι επιβλαβή για κατανάλωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματική αντίδραση σε ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο ζώο με ευαισθησία.
Οι φωνές μπορεί να πειθαρχούν αλλά προκαλούν επιβλαβείς ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά.