Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ του χρόνου παραμονής σε οθόνη και του υψηλότερου κινδύνου και σοβαρότητας εμφάνισης μυωπίας, ή της κοντόφθαλμης όρασης, σε παιδιά και νέους ενήλικες.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο The Lancet Digital Health, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές και ειδικούς για την υγεία των οφθαλμών από τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Rupert Bourne από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU). Οι συγγραφείς εξέτασαν περισσότερες από 3.000 μελέτες που διερεύνησαν την έκθεση σε έξυπνες συσκευές και τη μυωπία σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 33 ετών.
Μετά από ανάλυση και στατιστικό συνδυασμό των διαθέσιμων μελετών, οι συγγραφείς αποκάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα χρόνου χρήσης έξυπνων συσκευών, όπως η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου, σχετίζονται με περίπου 30% υψηλότερο κίνδυνο μυωπίας και, όταν συνδυάζεται με υπερβολική χρήση υπολογιστή, ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε περίπου στο 80%.
Η έρευνα έρχεται καθώς εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν περάσει σημαντικό χρόνο χρησιμοποιώντας μεθόδους εξ αποστάσεως εκμάθησης μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Ο καθηγητής Bourne, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας και Οφθαλμίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), δήλωσε: “Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να έχει μυωπία έως το 2050, οπότε είναι μια ανησυχία για την υγεία που κλιμακώνεται γρήγορα. και δείχνει μια πιθανή σχέση μεταξύ του χρόνου παραμονής σε οθόνη και της μυωπίας στους νέους.
«Αυτή η έρευνα έρχεται σε μια εποχή που τα παιδιά μας ξοδεύουν περισσότερο χρόνο από ποτέ κοιτάζοντας οθόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω του κλεισίματος των σχολείων, και είναι σαφές ότι απαιτείται επείγουσα έρευνα για να κατανοηθεί περαιτέρω πώς η έκθεση σε ψηφιακές συσκευές μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τον χρόνο τους στην οθόνη, οπότε οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντικειμενικά μέτρα για να συλλάβουν αυτές τις πληροφορίες”.
Πηγή: healthmag.gr
Του αρθογράφου
Ένα διατροφικό μοντέλο που εγγυάται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες
Αυτά είναι τα τρία πολύ αποτελεσματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο
Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με την επαναμόλυνση από την νόσο COVID-19;