Η ειδική Οπτομέτρης κα Τατιάνα Σκούταρη εξηγεί τι ελέγχει όταν εξετάζει τα μάτια και τι μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας στον καθρέφτη.
1) Μάτια διογκωμένα: Ο ιατρικός όρος αυτής της οφθαλμοπάθειας είναι "εξόφθαλμος". Η πρόπτωση των ματιών είναι συνήθως αμφίπλευρη και ασύμμετρη. Η πιο συχνή αιτία εξόφθαλμου είναι ο υπερθυρεοειδισμός ή αλλιώς νόσος του Grave's και πιο σπάνια εμφανίζεται σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
2) Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Πολύ συχνά οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια οφείλονται στην κούραση, στο κάπνισμα, στην έλλειψη ύπνου, σε γενετική προδιάθεση, σε αυξημένη μελανίνη και σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου και αντιηλιακή προστασία.
Η επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτή και με την ηλικία γίνονται πιο ορατά τα αγγεία και οι φλέβες, δίνοντας ένα πιο σκούρο χρώμα στην περιοχή. Οι μαύρο κύκλοι κάτω από τα μάτια περιγράφουν προβλήματα όπως είναι η αναιμία (έλλειψη σιδήρου),το άσθμα, η αφυδάτωση του οργανισμού, όπως επίσης και η κατακράτηση υγρών που παρατηρείται τόσο σε καρδιοπάθειες, όσο και σε νόσους των νεφρών, του θυρεοειδούς και του ήπατος.
3) Πτώση βλεφάρου: Η πτώση του ενός η και των δύο βλεφάρων μπορεί να είναι μια πρώτη ένδειξη μιας αυτοάνοσης νόσου που λέγεται Μυασθένεια Gravis. Συγκεκριμένοι μύες όπως αυτοί που ελέγχουν την κίνηση των ματιών, των βλεφάρων, την αναπνοή, την κατάποση κ.α. επηρεάζονται από αυτήν την πάθηση.
4) Πτώση βλεφάρου και ανισοκορία: Η βλεφαρόπτωση μαζί με ανισοκορία (οι κόρες των ματιών έχουν διαφορετικό μέγεθος ) είναι δυνητικά ένας επικίνδυνος συνδυασμός.
Το σύνδρομο Horner όπως ονομάζεται επιστημονικά επηρεάζει τη μια πλευρά του προσώπου δημιουργώντας πτώση του βλεφάρου και μείωση της διαμέτρου της κόρης του ενός ματιού. Γι’ αυτό ευθύνεται η διακοπή επικοινωνίας των νευρικών ινών μεταξύ ματιού και εγκεφάλου.
Το σύνδρομο Horner είναι σημάδι ύπαρξης ανευρύσματος, ή όγκου στον πνεύμονα, ή βλάβης στο νωτιαίο μυελό.
5) Αιμορραγία στο άσπρο του ματιού: Το Υπόσφαγμα είναι μια αιμορραγία που συμβαίνει στο μάτι κάτω από τον επιπεφυκότα στο άσπρο τμήμα του ματιού (σκληρός χιτώνας) και παρουσιάζεται ξαφνικά.
Το Υπόσφαγμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα έντονου βήχα, φτερνίσματος ή επαναλαμβανόμενου εμετού, δυσκοιλιότητας ή ανύψωσης βάρους και σπανιότερα κάποιας λοίμωξης του ματιού μετά από επέμβαση στο μάτι η κάποιου τραυματισμού. Αν και δείχνει τρομακτικό είναι συνήθως ακίνδυνο και απορροφάται από τον ίδιο τον οργανισμό μέσα σε 10-15 μέρες χωρίς θεραπεία.
Αν συμβαίνει συχνά είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, σε διαταραχή της πήξης του αίματος (έλλειψη βιταμίνης Κ),σε διαβήτη ή να σχετίζεται με τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.
6) "Πετάρισμα” (τικ) του βλεφάρου: Το "παίξιμο" του ματιού ή αλλιώς Μυοκυμία όπως αναφέρεται ιατρικά, έχει σαν βασική αιτία το άγχος και την κούραση από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή. Συμβαίνει όταν οι μύες του βλεφάρου κάθε μερικά δευτερόλεπτα κάνουν τυχαίους παροδικούς σπασμούς.
Η Μυοκυμία μπορεί είτε να ευθύνεται σε έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό, είτε σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, σε υπογλυκαιμία που υποδεικνύει διαβήτη ή σε σκλήρυνση κατά πλάκας
7) Γκρι δακτύλιος γύρω από την ίριδα: Εάν υπάρχει γύρω από την ίριδα (το έγχρωμο μέρος του ματιού), "γεροντικό τόξο" όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι δείκτης υψηλής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων που μπορεί να είναι υπεύθυνα για νόσους του κυκλοφορικού συστήματος και καρδιοπαθειών.
8) Κίτρινα μάτια: Το φυσιολογικό χρώμα του σκληρού χιτώνα του ματιού είναι το άσπρο. Τι σημαίνει όταν παίρνει κιτρινωπή απόχρωση; Το κιτρίνισμα των ματιών συνήθως αποτελεί μια σημαντική εκδήλωση του ίκτερου που οφείλεται στην υπερβολική ποσότητα χολερυθρίνης στο αίμα. Το ίδιο σύμπτωμα όμως μπορεί να υποδεικνύει αρκετές σοβαρές ασθένειες όπως βλάβη στο συκώτι, στο πάγκρεας, στα νεφρά, στη χολή, αλλά και ηπατίτιδα ή ακόμα δρεπανοκυτταρική αναιμία.
9) Πέφτουν οι βλεφαρίδες: Ο μέσος χρόνος ζωής μιας βλεφαρίδας είναι περίπου 135 μέρες.Οι βλεφαρίδες πέφτουν κατά μέσο όρο την ημέρα από 1-4 και για να βγει μια καινούργια και να αναπτυχθεί εντελώς χρειάζονται από 1-3 μήνες. Αν όμως πέφτουν περισσότερες και σιγά-σιγά αραιώνουν τότε οι πιο πιθανές αιτίες είναι:
Για τις γυναίκες που βάφουν τις βλεφαρίδες τους είναι πολύ πιθανό να τρίβουν πολύ τα βλέφαρα όταν ξεβάφονται, να χρησιμοποιούν αδιάβροχη μάσκαρα ή να κοιμούνται χωρίς να ξεβαφτούν.
Αν δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά η απώλεια βλεφαρίδων μπορεί να οφείλεται σε βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων), σε γυροειδή αλωπεκία (διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί απώλεια μαλλιών),σε δυστυχίαση (ανώμαλη ανάπτυξη βλεφαρίδων), στον υποθυρεοειδισμό ή στον υπερθυρεοειδισμό, όπως μπορούν να ευθύνονται και κάποια φάρμακα η καλλυντικά.
10) Πέφτουν τα φρύδια: Τα φρύδια έχουν κύκλο ζωής όπως και τα μαλλιά μας. Ο μέσος όρος ζωής κάθε τρίχας στα φρύδια μας είναι περίπου 4 μήνες. Αν όμως ξαφνικά αρχίζουν να αραιώνουν πολύ μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, σε υποθυρεοειδισμό ή σε γυροειδή αλωπεκία.
Τατιάνα Σκούταρη O.D., MSc
Ειδική Οπτομέτρης, MSc in Low vision
Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Complutense Μαδρίτης
Εισηγήτρια κ εξετάστρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Του αρθογράφου
Γιατί μας επηρεάζει τόσο η τριχόπτωση;
Ο ευεργετικός χαρακτήρας του ανθόνερου μπορεί να αξιοποιηθεί με 6 skincare τρόπους.
Ποια είναι η σωστή χρήση της black mask;